Ezt hívjuk bírói függetlenségnek… A brit Legfelsőbb Bíróság szerint jogellenes a Parlament működésének szüneteltetése

A brit Legfelsőbb Bíróság mai ítélete szerint jogellenes volt, hogy Boris Johnson miniszterelnök javaslatára a Parlamentet szünetre kényszerítették, hogy a Brexit-határidő előtt már ne ülésezhessen. A bíróság hangsúlyozta, hogy jogellenes, hogy a lépés annak akadályozására irányult, hogy egy válsághelyzetben a Parlament elláthassa legfőbb funkcióját, amivel egy alkotmányos alapértéket védelmezett, egy kalandor politikai lépéssel szemben.

Innen Magyarországról pedig már megint az látszik, hogy van egy fal, aminek a másik oldalán van valami, ami olyan, mint egy jogállam.

3 című bejegyzés “Ezt hívjuk bírói függetlenségnek… A brit Legfelsőbb Bíróság szerint jogellenes a Parlament működésének szüneteltetése” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Nem csak a jogállam előnyei, de hátrányai is jól látszanak. Mert- valljuk be – egyre nyilvánvalóbb, hogy egy többszáz éves jogállam- mint Nagy Britannia- éllami máködését körülbástyázta a mindenféle , aktuálisan demokratikus, vagy hasznos jogi megoldásokkal és most botladozik a sok jogi béklyóban.

    1. A kérdés, hogy tekinthetjük-e “botladozásnak”, amikor egy kormányzat mozgásterét szűkítik bizonyos jogszabályok, és amikor a kormányzat elegánsan át akar lépni azok fölött, akkor jön egy bírói testület, és helyre rakja. Nem kéne arra csatangolni, amerre nem lehet, pl. megpróbálni kikapcsolni a Parlamentet egy parlamentáris demokráciában az ország sorsáról szóló igen fontos döntés előtt, és akkor máris nem lenne “botladozás”. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: