Vakcinák harca – a rezsim visszavág?

A két napja közzétett rövid elemzésemet érdemes kiegészíteni egy igen aggasztó tényezővel, ami a tegnapi Közlönyben jelent meg.

Volt nekünk egy nemrég, február közepén elfogadott kormányrendeletünk, ami a “60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet a koronavírus elleni védettség igazolásáról” címet viseli, lényegében ez arról szól, hogy hogy nézne ki a magyar “vakcinaútlevél”. A tegnapi közlönyben közzétett módosítások konkrétan minden, az oltóanyag típusára vonatkozó utalást kivesznek ebből az alig két hete megalkotott kormányrendeletből.

Lásd a módosító kormányrendelet szövegét (4. és 5. §):

4. § A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R2.)
a) 3. § (1) bekezdésében az „az EESZT útján haladéktalanul továbbítja” szövegrész helyébe az „az EESZT útján
– a védőoltás típusa kivételével – haladéktalanul továbbítja” szöveg,
(…)
lép.
5. § Hatályát veszti az R2.
a) 2. § (1) bekezdés e) pontjában a „valamint a védőoltás típusát,” szövegrész,
b) 4. § (3) bekezdés c) pontjában a „védőoltás típusát,” szövegrész.

Kormány 86/2021. (II. 27.) Korm. rendelete egyes veszélyhelyzeti kormányrendeletek módosításáról

Normális körülmények között nevetnék, és előadnám az ilyenkor szokásost arról, hogy vajon mennyire “előkészített” egy olyan jogszabályszöveg, amihez ilyen gyorsan hozzá kell nyúlni. De itt most attól tartok, nagyobb a gond. Ahogy a korábbi posztban írtam, egyelőre még nincs uniós vakcinaútlevél, az egyes tagállamok saját maguk barkácsolják a saját szabályozásaikat. Az azóta megtartott uniós csúcstól a nyilvánossághoz kitett dokumentumok alapján nem lettünk okosabbak, azon nem született döntés arról, hogy az a dokumentum hogy nézzen ki, de attól függetlenül nagyon jól láthatóan formálódik az uniós tagállamok körében egy egységes elutasítás az EU által nem engedélyezett oltóanyagok tekintetében. Ennek minden bizonnyal az uniós csúcson hangot is adtak a tagállami vezetők.

Ehhez képest rögtön másnap a magyar kormány, miután büszkén járta a maga különútját a vakcinák tekintetében (legalábbis a duma szintjén), pánikszerűen próbálja eltüntetni annak az oltott polgárok kezébe adott nyomait és bizonyítékait. Véletlen lenne?

Nem hiszem. Sokkal inkább arról van szó, hogy a kormánynál is érzékelték azt a problémát, amiről a múltkor írtam (azért vannak ott is olyanok, akik látnak a pályán), ez Orbán Viktor számára is egyértelművé vált a 25-26-i uniós csúcson, és a jó előre látható konfliktusra készülnek. Ennek a kárvallottjai persze megint mi, a magyar polgárok leszünk: ott állunk majd a határokon a kezünkben az oltási igazolásunkkal, amiből nem fog kiderülni, hogy milyen oltóanyagot kaptunk, és ennek egyelőre nehezen kiszámítható következményei lesznek. Ha lesz uniós vakcinaútlevél, a felvett oltóanyagra vonatkozó kötelező adattartalommal, akkor emiatt a módosítás miatt az semmit nem fog érni. Ha nem lesz, és az egyes tagállamok szabadon döntenek, akkor azért nem fog érni semmit, mert azok elő fogják írni, hogy látni akarják ezt az információt is. És még sorolhatnám a lehetséges opciókat az egyelőre előre nem látható szabályozások függvényében, a lényeg, hogy így vagy úgy, de mindenképpen az lesz a vége, hogy mi járunk rosszul.

Már csak az a kérdés, hogy a kormánynak ez miért éri meg? Nekem ez az egész kezd egyre jobban bűzleni.

5 című bejegyzés “Vakcinák harca – a rezsim visszavág?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. A Magyarországon engedélyezett koronavírus-vakcinák
  Pfizer/BioNTech mRNS 14 USD (4144 HUF)
  Moderna mRNS 31 USD (9176 HUF)
  AstraZeneca vektorvakcina 5 USD (1480 HUF)
  Szputnyik V vektorvakcina 6 USD (1776 HUF)
  Sinopharm inaktivált vírus 62 USD (18 362 HUF)
  Forrás: The Lancet, Portfolio
  A LEGDRÁGÁBBAK A SINOPHARM ÁLTAL FEJLESZTETT VAKCINÁK, MÍG AZ ASTRAZENECA OLTÓANYAGA A LEGOLCSÓBB, A KÍNAI VAKCINA ÁRA TÖBB MINT A 12-SZERESE A BRIT VAKCINÁÉNAK.
  De most ártól függetlenül van valaki akik minden kétséget kizáróan azt tudja mondani hogy ez jó, ez meg nem….
  hogy ennek nincsenek és nem is lesznek mellékhatásai,… ennek meg igen….
  arról nem beszélve hogy meddig, mennyi ideig véd, ha egyáltalán véd….
  és mi a helyzet a módosult vírusokkal… azokkal szemben is védelmet nyújtanak ?
  Ha valaki tud ezekre a kérdésekre válaszolni akkor örömmel veszem ..

 2. Nem akarják,hogy kiderüljön , hogy az elit meg a csokosok családostól barátostól nem kinai vagy Szputnyik V. vakcinákkal lettek oltva hanem EMA által elfogadott oltásokat kaptak .

 3. A módosítás ellen az Alkotmánybírósághoz kellene fordulni annak, akinek lehetősége van erre. A jogszabály ugyanis az állampolgárok több alapvető jogát sérti. Megsemmisíti létfontosságú egészségügyi adatát, és korlátozza a szabad mozgás és a munkavállalás jogát az Unióban.

 4. Érdemes lenne kutyává válni. A kutyaútlevélbe nem csak az oltás pontos leírását kell megadni, de általában beragasztják az oltóanyag dobozán található matricát is és az állatorvosnak aláírásával és bélyegzőjével kell hitelesíteni az oltást. De ez csak a kutyákra vonatkozik, a magyar EMBEREK kapnak egy papírt….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: