Alaptörvény kilencedik módosítása – beismerés a veszélyhelyzet bevezetésének jogellenessége tekintetében

Olvasom ezt a csodát, jó sok marhaság van benne, amivel egyelőre még nem fogok sokat foglalkozni, egy dolgot viszont mindenképpen szeretnék rögzíteni: annak szövege egyértelmű beismerést tartalmaz annak tekintetében, hogy jogellenesen vezették be a veszélyhelyzetet tavasszal (és most is).

Akkor ezt alaposan megindokoltam itt, majd utána több helyen is (ezeket összefoglalóan meg lehet találni a vonatkozó aktában), és a kormánypropaganda kedvenc jogvégzett minionjai annak megfelelően le is szedték rólam a keresztvizet rendesen.

Hát most nyilvánvalóvá vált, hogy igazam volt, hiszen a kormány nem csak teljes mértékben újra akarja szabályozni a különleges jogrendi helyzeteket, hanem a veszélyhelyzet felhívhatóságát is újraszövegezte:

(1) A Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

az eredeti szöveg (Alaptörvény, 53. cikk (1) bek.)

Ebből lesz:

(1) A Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető súlyos esemény – különösen elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség – esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdethet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

a javasolt új szöveg

Mi indokolja, hogy az “elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség” kitétel elé besuvasztották a “súlyos esemény – különösen” szókapcsolatot, ezzel lényegében példálózó felsorolássá változtatva az Alaptörvény szövegét? Hát pont az, hogy végre-valahára nagy nehezen beleférjen a járvány is. Ha eddig is belefért, ahogy egyesek nagy lendülettel próbálták magyarázni, akkor most erre mi szükség? Köszönöm, nincs több kérdésem.

Jelezném ugyanakkor, hogy ez a megoldás nagyon komoly jogbiztonsági problémát vált ki, hiszen a példálózó felsorolás természeténél fogva nem határozza meg egyértelműen, hogy akkor mi lehet még olyan helyzet, ami indokolhatja ezt a különleges jogrendet (és még sok egyebet, de ezt majd máskor).

De ezen az apróságon lassan már tényleg nem érdemes megakadni abban az országban, ahol már rég összeomlott az egészégügyi rendszer, elszabadult a járvány, hullanak az emberek, miközben a kormány számára a legfontosabb, hogy alkotmányosan szabályozza, hogy az apa férfi, az anya nő, hogy hogy dughassák el az ellopott közpénzt különböző alapítványokban, és még sorolhatnám, miközben annak kell örülni, hogy legalább nincs migráns, Soros nem nevet a végén, Brüsszel pedig megállt.

7 című bejegyzés “Alaptörvény kilencedik módosítása – beismerés a veszélyhelyzet bevezetésének jogellenessége tekintetében” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Ölég szomorú Tamás, hogy ma már a triviális fogalmaknak is alkotmányos védelemre van szükségük, hogy egy ‘anya’ csak nő lehet, ‘apa’ meg csak férfi. Hiába tudja ezt mindenki. A lyogállam már csak ilyen, törvényben, alkotmányban kell szabályozni mindent, a józan belátás kevés.
  Tényleg nincs ezen mit nevetni, Gyuri bácsin meg végképp nem.
  Az egészségügy amúgy nem omlott össze, vélem Ön sem gondolta komolyan ezt az állítását, csak valamiért nagyon szeretné ezt látni Ön is.
  Miért?
  Nincs több kérdésem.

 2. Szerintem is a hülyeség miatt kell ennyire triviális dolgokat a legmagasabb szinten törvénybe foglalni.

  Mert egy jogállami demokráciában bárki szabadon hirdetheti hetvenakárhány nemről, laposföldről, diktatúráról, a nemlétező koronavírusról… szóló tudományos tanait, a legalapvetőbbekről mégis csak szükséges törvényt hozni.
  Hogy két biológiailag determinált nem van, hogy a házasság egy férfi és egy nő között lehetséges, hiszen definitíve ez az alapja.

  A változatlanul megbízhatóan működő, győgyító mai magyar egészségügyben számos koronavírusból meggyógyult hálálkodóktól talál jónéhány poszttal találkozhat a neten, most nem segítenék ebben.

  Persze azt érteni vélem, miért is szeretnék sokan összeomolva látni az egészségügyet…
  üdv!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: